Mat i USA

Mat er tilgjengelig, over alt, alltid. Det finnes fast-food kjeder på rekke og rad, matbutikker så store som Smart-Club, skolekantine med fem forskjellige "kiosker", og ikke minst mat/kjøleskapet hjemme. Sistnevnte er som regel stapp fullt. Hvis du er sulten (eller hvis du ikke er det), er mat aldri langt unna.

Som de fleste har hørt er maten her i USA noe for seg selv, men man skjønner virkelig ikke hvor ekstremt det er før man opplever det. Masse, masse mat er som en livsstil, og noe amerikanere vokser opp med. Her er det spis det du vil, når du vil-holdninger jevnt over. Ingen har tenkt på å lære barna om næring, hverken hjemme eller på skolen, så mange har rett og slett ikke så mye peiling på et sunt kosthold.

Hvis du er flink på skolen får du mat i premie. Jeg har så langt "vunnet" forskjellige donuts, cookies og diverse godteri. I tillegg så er all mat forbudt å spise andre steder enn i kantinen - ja, unntatt sjokolade, kjeks og godteri da. I går fikk en jente detention fordi hun spiste et eple, men hun som satt ved siden av og spiste snickers var det ikke noe i veien for.


En del av kafeteriaen vår.

Ved første øyekast ser et amerikansk skap akkurat ut som et norskt et, men tar du en nærmere kikk ser du raskt forskjellene. Corn Flakes er byttet ut med Frosted Flakes - akkurat det samme, bare at Frosted Flakes er glasert i sukker. Kneip er byttet ut med hvitt brød, og her snakker vi hvitere og mykere enn en bløtkakebunn! Det er de samme basicsene, bare med litt mer sukker her og litt mer fett der. Jeg overdriver ikke. Den mest vesentlige forskjellen er alle ferdigmixene. Når amerikanere lager mat "fra bunnen", så går det stort sett i mix for ditt og mix for datt.

Nå er det ikke bare det at alt er så usunt, men også mengden. Mange spiser en stor bolle usunn frokostblanding til frokost. Så går de på skolen og småspiser litt sjokolade eller chips frem mot lunsj, som består av fast-food, for eksempel hamburger og pommes frites. Så småspiser de enda mer før de går hjem og spiser middag, og avslutter det hele med chips og brus på kvelden.


En vending machine på skolen. For 70 cent får du hvilken som helst av tingene inni her. 4 kroner ca.

Selvfølgelig finnes det sunne amerikanere, men de er sjelden vare. Det er rett og slett vanskelig å spise sunt her, fordi det er så mye mat over alt. Det er jo billigere og enklere å gå på tacobell og få en full middag med drikke for 2 dollar,  enn å lage middag hjemme.

4 kommentarer

Ingrid

20.10.2010 kl.16:31

herregud :o rart at det fins normalvektige mennesker der i det hele tatt!

macheriee♥

21.10.2010 kl.23:45

Herregud... hva SPISER du egentlig når du er der da?

kongmartine

25.11.2010 kl.10:21

Uff,, Skjønner om du er lei av maten der ,, Er utvekslingsstudent i England, og jeg gleder meg ikke til noe annet enn å få NORSK MAT! Skal heldigvis hjem om bare 22 dager :) Man skulle ikke trodd at det skulle være vanskelig å spise sunt i England i forhold til USA, men det er ganske umulius å få noe sunt i kantina på skolen f.eks.

Håper du koser deg der du er! Skal du hjem på juleferie eller må du være der helt til skoleåret er over? :)

- Martine.

Kari Selbekk

01.04.2011 kl.15:11

Å, fy faen. Jeg reiser meg til USA med EF til sommeren, og er liiivredd for å legge på meg.. Er det mulig å spise sunt der? Finnes det grovbrød, liksom? Jeg vil heller sulte, enn å legge på meg x)

Hvordan går det med deg ang mat? :)

Du skriver bra!

Skriv en ny kommentar

Hei! Jeg heter Emilie, er 17 år og tilbringer dette skoleåret i Michigan, USA. Her skriver jeg om livet som student på utveksling, og andre ting som opptar meg.

Kontakt: engemime@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits